Home  -   Favorieten  -   Contact  -   Mond tot mond  -   Links 
De vijf elementen
Net zoals bij de Westerse astrologie, is ook in de Chinese astrologie je sterrenbeeld het belangrijkste onderdeel dat je horoscoop bepaalt. Maar in de Chinese astrologie is ook het yin-yang principe van invloed. Bovendien spelen ook de vijf elementen een rol: aarde, metaal, water, hout en vuur.

De vijf elementen worden door de Chinezen gebruikt om het ontstaan van beweging en verandering te verklaren. Verandering komt er omdat een van deze vijf elementen een invloed heeft op het fundamentele evenwicht tussen Yin en Yang.

Elk van de 12 dieren uit de Chinese dierenriem bestaat voor het grootste deel uit een van de elementen. Een os is een houtdier, en een konijn is een houtdier. Er zijn geen aardedieren. Ook de jaren hebben hun eigen natuurlijke element. Het gevolg is dat sommige jaren in functie van het erbij horende element meewerken met het natuurlijke element van het dier van dat jaar, maar andere werken tegen. Onderaan deze pagina kun je opzoeken welk element voor jouw sterrenbeeld bepalend was in je geboortejaar.

Het jaarelement is echter steeds dominant. Hier moet je bijgevolg rekening houden met de samenwerkcyclus (het element van het jaar, past bij het element van het dier van dat jaar) of met de tegenwerkcyclus (in het tegenovergestelde geval).

Elk element overheerst in een periode van twee jaar. Eerst is er een Yang jaar, het jaar erop is er een Yin jaar. De dieren wisselen af in een cyclus van twaalf jaren en de elementen in een cyclus van 5 jaar.

Hout
Hout (groen) staat voor de lente. Hout heeft water nodig om te groeien. Kenmerken van de Houtmens: expansief, gezellig, sociaal, zinnelijk, vruchtbaar, heeft verbeelding, creatief, idealistisch, medelevend. Hout brengt vuur voort.

Vuur
Vuur (rood) staat voor de zomer, droogte, stof. Is hartstochtelijk, sprankelend,dynamisch, vitaal, passioneel, leiderschap, agressief. En kan aarde voortbrengen.

Aarde
Aarde (geel) stelt de gelijkheid tussen begin en einde voor. Verzorgen en verstikken. Eerlijkheid, inspannen, vlijtig, stabiliteit, praktisch, betrouwbaar, behoedzaam, tobben. Aarde brengt metaal voort.

Metaal
Metaal (wit) staat voor de herfst. Kenmerken: communiceren, melancholie, nostalgie, concentratie, wilskracht. Brengt water voort.

Water
Water (blauw) brengt is altijd in beweging, verandert aldoor. Neemt alles op, bijzonder gevoelig, prikkelbaar, vriendelijk, sympathiek, overdenkend, overtuigingskracht.

Deze vijf elementen zijn verantwoordelijk voor alle harmonie en disharmonie. Het is belangrijk er dus goed mee om te gaan.

Zoek jouw element
Wat is precies jouw element? Dat kun je opzoeken in de tabellen hieronder. Via jouw Chinese sterrenbeeld kun je je geboortejaar zoeken. Links zie je welk element in dat jaar bepalend was.

Bron: Infonu.nl